Evenemangsstöd förlängs och kan sökas via e-tjänst

Ett av de stöd regeringen erbjudit företag under pandemin är evenemangstöd. Stödet kan sökas av arrangörer och underleverantörer som tvingas ställa in eller väsentligt begränsa sina evenemang på grund av pandemirestriktioner.

Att arrangera evenemang har varit svårt under pandemin och därför har ett särskilt stöd införts. Stödet kan sökas av arrangörer som tidigare har genomfört, eller brukar arrangera, liknande evenemang. För att omfattas av stödet krävs att företaget har gjort allt för att undvika att behöva ställa in evenemanget, eller för att minimera i vilken utsträckning evenemanget behöver begränsas, till exempel byta plats, göra om ståplatser till sittplatser eller liknande. Evenemanget ska även ha varit planerat i verksamheten och rikta sig till minst 250 deltagare. Orsaken till att evenemanget ställs in ska vara restriktioner som gäller vid den tidpunkt arrangören beslutar att ställa in eller begränsa evenemanget. Eller restriktioner som gäller vid tidpunkten för evenemangets genomförande.

En förutsättning för att kunna få stödet är att företaget är godkänt för F-skatt när ansökan om evenemangsstöd prövas. Stödet kan ansökas av en enskild näringsidkare, firmatecknare, behörig företrädare eller ett så kallat evenemangsstödsombud. Skatteverket handlägger evenemangsstöd och e-tjänsten för ansökan öppnade den 8 mars. Företag har då möjlighet att ansöka fram till och med den 16 maj. Stödet uppgår till 17,5 miljoner kronor för evenemang som skulle ha ägt rum under perioden 1 juni – 31 december 2021. Stödet är utformat för att täcka 70 procent av de kostnader som inte har täckts av intäkter eller andra stöd.

Stödets maxbelopp höjdes efter årsskiftet. Under delar av 2022 kommer företag kunna få evenemangsstöd till ett maxbelopp på 22,5 miljoner kronor. Regelverket säger företag kan få stöd för evenemang under perioden 1 januari – 30 juni 2022 och då uppgår stödet till 90 procent av de kostnader som inte har täckts av intäkter eller andra stöd.

För evenemang som planeras och utförs under 2022 finns möjligheten att söka stödet direkt, eller begära ett förhandsbesked. Förhandsbeskedet innebär att företaget kan få en preliminär uppskattning om hur mycket stöd som kan utges. Om Skatteverket meddelar ett positivt förhandsbesked förlängs möjligheten att lämna in ansökan om evenemangsstöd till och med den 31 augusti 2022 i stället för senast den 16 maj 2022.



Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!

Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i …

Undvik kvarskatt nästa år

Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala …

Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem

Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi …

Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?

Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, …

Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra

När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade …

Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag

Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja

EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina …

Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?

Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på …

Friskvårdsbidrag – vad gäller 2025?

Nytt år och dags att förnya träningskortet. För arbetsgivare som erbjuder sin personal ett friskvårdsbidrag finns det några saker att tänka på. Tre förutsättningar för skattefrihet  …

Senaste nytt